Mi kell a babaszobába? Bababszoba kialakítása. Rácsos kiságy, pelenkázó a gyerekszobába.Kisgyermekeink évről évre óriásit fejlődnek mind testileg, mind lelkileg, melynek lenyomatai érződnek otthonunk változásában is.
A gyermekek teljes egészében uralják a lakást, csecsemőkorban szorosan kötődnek a szülői szobához, egy-két évesen, ahogy megtanulnak járni teljesen birtokba veszik a házat, kisiskolás korukban igényük lesz a saját szobájuk átalakítására (íróasztal, könyvesszekrény, tárolóhelyek stb.), és végül kamaszként teljes elkülönülést kívánnak a szülőktől határozott önálló lakberendezési elképzelésekkel.
 
Mi kell a babának?
 
Ha csecsemő részére kell bútort vásárolni, akkor könnyű a dolgunk. A babaszoba három fő elemből áll: rácsos kiságyból, egy megfelelő magasságú komódból – hogy kényelmesen tudjunk pelenkázni a tetején, - és egy szekrényből. Nem a babának van rá szüksége, de a gyerekszoba nélkülözhetetlen bútordarabja egy kényelmes szék, fotel vagy éppen kanapé, ahová a szülők letelepedhetnek, miközben mesélnek a picinek vagy épp az anyuka kényelmesen szoptatja a csemetét.
A kiságy esetében fontos, hogy a rácsozat elég sűrű legyen, és a kicsi semmiképpen ne dughassa ki a fejét a rácsok közé. Ajánlatos olyan kiságyat választani, amely nagyobbítható és a rácsok eltávolítása után akár öt éves korig is szolgálja a gyermeket. Érdemes az ágykeretbe jó minőségű, természetes anyagból készült, mosható matracot tenni, hiszen a baba szinte az egész napját az ágyában tölti. A pelenkázáshoz a fiókos komód tetejére külön vásárolhatunk puha, vízhatlan borítású pelenkázó lapot.
 
A babaszekrények belső kialakítása speciális, hiszen az apró ruhákat és a babakelengyét praktikusabb polcokon tartani. Ha még is akasztós részre van szükség, annak magassága 30-40 cm legyen.
 
Milyen legyen a tiniszoba?
 
Az idő múlásával és a baba cseperedésével a gyerekszoba lassan átalakul. A közepére járóka kerül, majd kicsi asztalka székkel, paddal, ahol az egyre ügyesedő pici rajzolhat, játszhat. Egyre több szekrény, polc, komód kerül a térbe. Gyökeres változást az iskoláskor hoz, hiszen a kisasztalt komoly íróasztal váltja fel és rövidesen a számítógép asztal is helyet követel. Szinte mindig kevesebb a hely, mint amennyire igény lenne. Nincs annyi fiók a gyerekszobában, ami idővel ne lenne tele játékokkal, kinőtt ruhákkal. Érdemes tehát sok tároló helyet kialakítani. 
 
Testvérek közös szobában
 
Nem mindenhol jut külön szoba a gyerekeknek. A szobán való közösködés a gyerekeket kevésbé viseli meg, mint a szülőket. Óvodás korban azért is osztoznak szívesen a hálószobán a kicsik, mert egyedül félnek a sötétben. Később, különösen az egynemű gyerekek szeretnek jókat beszélgetni elalvás előtt. Ha több testvér osztozik a gyerekszobán, érdemes a berendezést úgy kialakítani, hogy mindenkinek legyen saját kis kuckója. Ehhez nem kell feltétlenül két szoba nagyságú tér, csak sok jó ötlet (például egy elválasztó fal).
 
A gyermeki képzeletnek pedig semmi sem szab határt, rengeteg fantáziával és ötletességgel használják ki a teret. Pontosan ez a kreatív térhasználat az a tulajdonság, ami a jó gyerekszoba jellemzője. Ne feledjük, gyermekeinknek kell benne jól érezni magukat, mert ezáltal tudnak csak kellő képpen fejlődni.
 
Pingálók
 
 
Share