Mitől jó egy gyerekágy?A gyermek ágyának berendezése és felszerelése sokkal fontosabb, mint sokan gondolják. Nemcsak a csecsemő vagy a gyermek sajátos igényeit kell kielégítenie, hanem bizonyos higiéniai, gondozási és statikai szempontoknak is meg kell felelnie a gyerekágynak .
 
A gyerekágy legyen megbízható anyagból (masszív fa, stabil műanyag), kidolgozása legyen gondos, rácstávolsága legyen megfelelő (legalább 6, legfeljebb 7,5 cm). Ha túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tág, feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni. Ha nem elég magas a rács, a felálló kisgyermek kieshet. Ezért ne legyen a matrac sem vastagabb 10 cm-nél. Ne legyen rés a matrac és a rács között, mert beszorulhat a gyermek lába vagy keze. Ne legyenek az ágyon kiálló részek (pl. heveder rögzítésére szolgáló csavarok), ne legyenek zsinegelésveszélyes alkotóelemei. A függőleges rácson ne legyen keresztpánt, mert azon felmászhat a gyermek. Praktikus megoldás, ha a gyerekágyon néhány rácsrúd kiszerelhető, mert ezeket ki lehet venni majd akkor, amikor a gyermeknek egyedül is szabad elhagyni az ágyát. Ha az egyik oldal a kényelem kedvéért leengedhető, a gyermek számára hozzáférhetetlen zárószerkezettel kell rendelkeznie. 
 
Milyen a jó gyerekágy?
 
A vásárlásnál az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:
 
 • Anyag: fa, farost lemez (formaldehidmentes) vagy műanyag; stabil kivitel.
   
 • A rácsok közti távolság legalább 6, de legfeljebb 7,5 cm; az utolsó rács és az ágy láb- és fejrész közt is ilyen legyen a távolság
   
 • Sarkok és élek: ne legyen szűk rés vagy kiálló rész, amelyen combfogó vagy –kötő fennakadhatna; a sarkok és az élek legyenek simák, lekerekítettek
   
 • A rács felső széléig mért magasság
   
 • Az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen
   
 • Vasalások: ellenőrizzük, hogy nem mozdultak-e el
   
 • A matractartó rács vagy lemez érjen végig, ne legyen rés egyik végén sem
   
 • Matrac: ne legyen 10 cm-nél magasabb, különben nem elég biztonságosan magas a rács
   
 • Kimászórés: nagyobb gyermek esetén néhány rácsrudat ki lehet szedni, így nem felül akar kimászni
   
A matracot tartó alj magassága állítható legyen, a gyermek növekedésével egyre lejjebb lehet engedni a matracot. Ez a kismama kényelmét is szolgálja. Nem mindegy, hogy közvetlen szülés után mélyre kell behajolni vagy mell alatti magasságból kiemelni a csecsemőt. Az egyik megterhelő a gerinc és hát számára, míg a másik megkímél bennünket a későbbi hátfájásoktól.
 
A gyerekágy anyaga a fenti szempontok figyelembevétele után a szülői ízlés dolga. Nem tanácsos régi gyerekágyakat újra használatba venni, mert a régi ágyaknak sok veszélyük lehet. Az ágyat világos helyen állítsuk fel, az ablakhoz közel, de úgy, hogy az ablak kinyitásakor ne közvetlenül a csecsemőre áramoljon a levegő. Úgy helyezzük el, hogy a csecsemő a szobán belül jó kilátással rendelkezzék.
 
Pingálók
 
 
Share