Mitől jó egy gyerekszoba. Hogyan rendezzük be a babaszobát vagy a gyerekszobát?A szülővé válás örömeihez hozzátartozik a gyerekszoba kialakítása is. Mitől is jó egy gyerekszoba? Hogyan alakítsunk harmonikus, vidám, inspiráló, ugyanakkor praktikus környezetet a család legapróbb tagja számára?
Az igazán jó gyerekszoba a gyermek növekedését követve folyamatosan átalakul, változik. Lehetőleg ne a legkisebb zug legyen a gyerekszoba, mert amíg a felnőttnek elég egy viszonylag kis hely is alváshoz vagy egy csendes sarok a dolgozónak, addig a kicsik mozgásigénye megkívánja a tágas tereket.
Ez az a hiba, ami szinte minden családban előfordul! Úgy gondolják a szülők, hogy amíg kicsi a gyerek, addig megfelel neki a legkisebb szoba is. Szinte kivétel nélkül mindig a legkisebb szoba jut a gyerekeknek, legyen az régi panellakásban, vagy új építésű családi házban. Az tervezők rendre kis alapterületű szobákat terveznek a gyerekeknek. Ez valószínűleg még rossz szocialista beidegződés.
 
Amikor a csecsemő szobáját rendezzük be, a legfontosabb bútordarabok a rácsoságy, a pelenkázószekrény és egy fotel az édesanya számára. A babaszoba kialakításánál fontos szempont, a bútorok méretei, illetve, hogy azok mobilizálhatóak legyenek. A gyerekszobák berendezésénél tanácsos apró bútorokat választani. A felnőttek számára készült bútorok között rémültnek érzik magukat, melynek hatása bizonytalanság, félelem és depresszió lehet.
 
Már ilyenkor érdemes a csecsemő szobáját úgy kialakítani, hogy az ne legyen túl „babás”, hogy majd a gyermek három-négy éves korában is jól érezze magát a kialakított színek és díszítőmotívumok között.
 
A zöld és kék színárnyalatok valamennyi gyerekre nyugtatóan hatnak, míg a sárga pasztell változatai fokozzák az agyműködést. Nem kell attól tartanunk, hogy világos hatása ellenére álmatlanságot eredményez.
 
Amennyiben lehet, tartsuk a szoba közepét üresen, és hagyjuk, hogy azt csináljanak azon a területen, amit kedvük diktál. A kedvenc, mindennap használt játékokat úgy helyezzük el, hogy a kisgyermek ezeket könnyedén elérje. Amennyiben a játék a földön lakik, úgy bármikor kézközelben van, így biztosítja az apróság számára az önálló választás lehetőségét.
 
 Ha szeretnénk, hogy a játékok könnyen elérhetőek legyenek a kicsik számára, de még is a rend látszatát fenn tudjuk tartani, akkor érdemes jáéktároló ládákat vásárolni, amibe könnyedén bedobálhatjuk a szanaszét heverő darabokat. A szem elől takar, de a gyermek is könnyen hozzáfér a játékaihoz.
 
Bárhogyan is nézzen ki a gyerekszoba színét és bútorait tekintve, soha ne feledkezzünk meg arról, hogy gyermekeinknek kell benne jól érezni magukat, mert ezáltal tudnak csak kellő képpen fejlődni, és kreatív energiákkal feltöltődni.
 
Pingálók
 
 
Share