Szeretem a karácsonyt! Az összes ünnep közül ez a kedvencem. Erre szeretek a leginkább készülődni. Felcicomázni a lakást, különböző karácsonyi illatokat varázsolni, hol illóolajokkal, hol a sütőből kiáradó süti illattal. Egy kis gyertya itt, egy kis hangulatvilágítás ott, és máris el kezdek hangolódni 24.-ére. Maga a karácsony még fontosabb lett, hogy családdá bővültünk. Igyekszem tradícionálissá tenni, hogy legyen mire emlékezni és miből meriteni a gyerekeknek, ha majd felnőnek.

 

 

Minden évben veszek valami új dekorációt, mert nem tudok ellentállni és nem is akarok :-). Azonban nincs olyan alkalom, hogy ne legyen valami, amit ne én készítsek saját kezüleg. Az idén is így lesz és lehet, hogy ezt az adventi naptárt fogom választani. Hogy miért tetszik? Van benne valami régimódi. 

 

Mi mindent szerezzünk be hozzá? :

 • Zsákvászon (1m bőven elegendő)
 • fa léc (egyik oldalán gömbölyített, 1,5 cm széles)
 • hajlakk
 • dió színű pác, vagy barna tempera (az utóbbi olcsóbb)
 • kender kötöző zsineg (akasztónak)
 • rajzszög
 • bézs színű kartonlap
 • vetex ragasztószalag, vagy szövet ragasztó
 • színes kötöző zsineg (dekorációnak)
 • fénymásoló papír
 • ragasztó
 • ragasztószalag (két oldalú)
 • aceton

 

 

 

1. LÉPÉS: Szabjuk le az adventi naptárunkat (95 cm x 65 cm). Az anyag mind a 4 oldalára (hátúl) vasaljuk rá a vetex szalagot, úgy hogy visszahajtjuk rá az anyagot (ha ilyenünk nincs, akkor szövet ragasztót használjunk). Azért kell, mind a 4 oldálát megcsinálnunk, hogy tartása legyen, ne kunkorodjanak fel az oldalsó szélek.

 

 

 

 

 

2. LÉPÉS: A fa lécünket szabjuk le a megfelelő hosszúságra. Egy bevízezett anyag segítségével pácoljuk be. Ha nem akarunk egy egész doboz pácot venni, akkor temperával is elérhetjük ezt a hatást. Vizezzük be az anyagot, tegyünk rá egy kis barna színű temperát és színezzük meg vele a falécet.

Ha megszáradt fújjuk le hajlakkal.

 

 

 

 

3. LÉPÉS: Rajzszöggel rögzítsük az anyagot a fa lecekhez.

Illetve a kender zsinegből készítsünk rá akasztót.

 

 

 

 

 

4. LÉPÉS: Nyomtassuk ki az adventi naptár "zsebeit" és a képen látható módon hajtogassuk össze, majd egyenként ragasszuk fel őket a vászonra kétoldalú ragasztószalaggal.

Még mielőtt felragasztanád, azért mérd ki, hogy melyik pontosan, hova kerül.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. LÉPÉS: Egy sima fénymásoló papírra nyomtasd ki a cédulák forma sablonját. Ha ezzel megvagy, vágd ki a sablonokat.

A vastagabb, bézs színű kartonlapokat tedd be a nyomtatóba és nyomtasd ki rá az üzeneteket, amik majd bekerülnek a naptár zsebeibe. 

Ha ezzel megvagy, akkor a sablont helyezd rá egy-egy üzenetre és azt rajzold körbe, majd vágd ki a kész lapocskákat. Ezzel készen is vannak az üzenet lapocskáink. A formájukat a sablontól a kapták.

 

6. LÉPÉS: Lyukaszd ki, majd fűzz bele 1-1 színes zsineget.

 

 

 

 

 

 

 

7. LÉPÉS: Most jön a nagy trükk! Nyomtasd ki lézer nyomtatóval a szöveget (lejebb). Nem véletlenül van tükrözve! Csak lézeres nyomtató jó hozzá,más nem. 

Vágd ki a betűcsíkot és tedd rá az anyagra. A hátoldalára egy kanál segítségével tegyél acetont, amit egy ecsettel finoman szétkenegetsz. Ha jól csinálod, akkor a vászon beissza a tintát, ami által megszineződik és tökéletesen fognak látszódni a betűk. Ezzel a technikával lehet elérni, hogy régiesnek, megkopottnak hasson a felírat. Az aceton elpárolog a betű megmarad!

 

 

8. LÉPÉS: Így néz ki a textil felületén a "festett" betűk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. LÉPÉS: Akasszuk fel a kész adventi kalendáriumot. A zsebekbe helyezzük bele az üzeneteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: thepaintedhive.net

 

Kovács Helén

gyerekszoba designer

 

 

Share